Wat is sportmassage?

Spieren

Om beter te begrijpen wat sportmassage kan betekenen voor jouw paard of pony is het handig om eerst meer over de spieren zelf te weten. Spieren zijn van groot belang voor een paard, spieren zorgen er namelijk voor dat het paard zich kan voort bewegen. Bewegen is het aanspannen en ontspannen van spieren, doordat spieren via een pees kracht uitoefenen op botten worden de gewrichten in werking gesteld waardoor er beweging plaats vindt. Belangrijk om daarbij te weten is dat spieren in zowel paren, groepen als spierketens werken. De ene spier of spiergroep beïnvloedt zodoende ook de andere, omliggende spieren en/of spiergroepen. Dit geldt ook voor alle andere omliggende structuren zoals bindweefsel, fascia, pezen, ligamenten, gewrichten enz.

Wanneer er dus een probleem ontstaat in één bepaald gebied zal dit altijd zijn wisselwerking hebben op een ander of meerdere gebieden. Het paard gaat dan compenseren, compensatie is het vervangen of aanvullen van iets dat tekortschiet of uitgevallen is. Met als gevolg dat er een verkeerd gebruik van het lichaam op treedt, dit is niet wenselijk en kan al op korte termijn tot blessures leiden. 

Spieren vormen de grootste weefselmassa in het paardenlichaam, een paard heeft zo’n 7oo spieren. Veel problemen zijn gerelateerd aan die spieren. Denk aan pijn, stijfheid, beperking in beweging, scheefheid en onregelmatigheden kunnen allen voortkomen uit een spier die niet optimaal in conditie is en/of niet goed functioneert. 

Het prestatieniveau en atletisch vermogen van je paard zijn mede afhankelijk van de conditie van de spieren. Om hetgeen wij van een paard vragen goed uit te kunnen voeren, binnen het kunnen van je paard, en om een optimale prestatie te kunnen bereiken is het van belang dat je paard soepel en zonder problemen kan bewegen. We willen immers allemaal een gezond paard, wat lekker in zijn vel zit en waar we lang plezier van kunnen hebben.

Sportmassage

Door middel van manuele technieken en mobiliserende oefeningen wordt er invloed uit geoefend op o.a. spieren, bindweefsel, fascia, pezen, ligamenten, gewrichten, lymfatische vaten en organen van het maag-darmstelsel. Al deze structuren staan met elkaar in verbinding en worden door het zenuwstelsel aangestuurd. Sportmassage zorgt ervoor dat spieren maar ook alle onderliggende weefsels goed doorbloedt zijn en soepel kunnen bewegen, dit vergroot de souplesse en mobiliteit van je paard.

Voordelen en positieve effecten van sportmassage bij paarden: 

 • Ondersteuning bij herstel na training of bij herstel van blessures
 • Voor het behouden en/of vergroten van de souplesse, mobiliteit en bewegingsvrijheid
 • Bevorderen van de spierconditie en spieropbouw 
 • Verlichten van (spier)pijn 
 • Stimuleert de bloedcirculatie (een goede bloedsomloop is een van de meest belangrijke functies in het lichaam, verantwoordelijk voor de toevoer van o.a. voedingsstoffen en zuurstof)
 • Bevorderen van de lymfecirculatie (afvalstoffen worden beter afgevoerd)
 • Normaliseren spiertonus
 • Bevorderen van lichaamseigen herstelprocessen
 • Verhoging van de productie van synovia (smeert de gewrichten) 
 • Voorkomen van verklevingen van het bindweefsel 
 • Mentale en fysieke ontspanning 

Sportmassage voor paarden is een veilige en zeer aangename behandelmethode, door het verlichten of wegnemen van pijn en ongemakken die zijn veroorzaakt door compensatie, kan echter wel een onderliggend probleem of blessure (duidelijker) aan het licht komen. Dat is uiteraard vervelend, maar kan wel erger voorkomen. In zo’n geval is het belangrijk direct tot een passende behandeling over te gaan, eventueel in samenwerking met andere professionals.

Wanneer sportmassage? 

Er zijn verschillende doelen waarbij sportmassage kan worden toegepast.

 • Curatief : bij klachten, tijdens herstel van blessures of na operaties;
 • Preventief : ter voorkoming van klachten en/of blessures
 • Ter ondersteuning van (sport)prestaties en gevoel van welbevinden