Wie ben ik en waar sta ik voor

Van jongs af aan ben ik opgegroeid met en tussen de paarden, dat kon eigenlijk ook niet anders aangezien ik binnen een echte ‘paardenfamilie’ ben opgegroeid. Voor mijn derde verjaardag kreeg ik mijn eerste pony en in de jaren die volgenden heb ik verschillende pony’s en paarden gereden, samen met mijn moeder een aantal veulens gefokt en leuke successen behaald.

Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds actief ruiter in de dressuursport en ben ik elke dag bezig met de training en het management van mijn paarden om zo een fit, gezond en blij mogelijk paard te hebben. Mijn sportieve ambities heb ik helaas nog niet kunnen realiseren. Met de tijd heb ik leren inzien dat succes afhankelijk is van veel factoren welke je niet altijd zelf in de hand hebt. Het belang van een goede basis is mij van jongs af aan bijgebracht, wijken en schouderbinnenwaarts bijvoorbeeld werden gebruikt om je paard te gymnastiseren en sterker te maken. Er werd bij mij thuis nooit geoefend op de zogeheten ’trucjes’. Deze ’trucjes’ gaan vanzelf wanneer de basis goed is. Daar heb ik enorm veel van geleerd en hebben er mede voor gezorgd dat ik een goed gevoel voor paarden en de sport heb ontwikkelt. 

In de loop van de jaren is mij duidelijk geworden dat je er (vaak) met alleen goed paardrijden en op de correcte manier trainen niet komt. Zo liep ik met mijn eigen paard tegen bepaalde problemen aan in het rijden en kwamen we maar niet verder, ook gaf mijn paard bepaalde signalen die er voor mijn gevoel op duidde dat er iets niet klopte. En dan begint de zoektocht. In eerste instantie is het altijd goed om kritisch naar jezelf (als ruiter) te kijken, hoe zit je op je paard, hoe is je teugelvoering, geef je de hulpen wel op de juiste manier enz. Verschillende therapeuten, dierenartsen etc. hebben de revue gepasseerd, in sommige gevallen helaas zonder resultaat of maar van korte duur. Tot de puzzelstukjes uiteindelijk op zijn plaats begonnen te vallen en de problemen langzaam maar zeker minder werden, mijn paard ging terug fijner lopen, kon zich weer beter ontwikkelen in de training en voelde zich duidelijk prettiger. Hier heb ik veel van geleerd en met deze kennis kan ik weer andere paarden en hun eigenaren helpen en/of goed doorverwijzen. 

Als ruiter weet ik als geen ander waar de behoeftes liggen en wat daarvoor nodig is. Daarnaast vind ik het belangrijk dat wanneer wij als ruiters en paardeneigenaren bepaalde prestaties vragen van onze paarden, dat het paard alle mogelijke ondersteuning krijgt zodat zij binnen hun mogelijkheden de beste prestaties kunnen leveren. We willen immers allemaal een gezond paard, wat lekker in zijn vel zit en waar we lang plezier van kunnen hebben. 

In mijn werk ben ik gedreven door passie, open en eerlijk. Vier belangrijke pijlers zijn voor mij : 

  • Welzijn. Het welzijn van het paard staat bij mij voorop. Dit vraagt een realistische en eerlijke aanpak. 
  • ‘Whole horse’ benadering. Alles in het lichaam staat in verbinding met elkaar zodoende kijk ik dan ook naar het totaal plaatje. Zo kijk ik bijvoorbeeld bij een paard met aanleuningsproblemen verder dan alleen naar het bit en hoofdstel. 
  • Samenwerking. Door bij doorverwijzing te kiezen voor professionals met de juiste specialisatie en opleiding wordt de kans op een passende en effectieve behandeling vergroot en de kans op (nieuwe) blessures gereduceerd. Zodoende werk ik samen met andere specialisten. Denk hierbij aan erkende dierenartsen, fysiotherapeuten, chiropractors, hoefsmeden, tandartsen, zadelmakers of instructeurs.  
  • Wetenschap en ervaring. Het combineren van wetenschap en praktijkervaring vormen de basis van mijn werkzaamheden.